wks_atp_2015
WORKSHOP ARTICULATION THROUGH PATTERN
Tip:
Tutori:
Organizator:
Locație:
Workshop
Ionuț Anton, Dana Tănase
idz arhitectură
București
26, 27, 28 iunie
2 0 1 5
Descriere
Workshopul articulation_through_pattern își propune să exploreze conceptul de articulație contemporană care pornește de la un model diferențiat generând componente volumetrice. Scopul este de a integra posibilitățile printării 3d în practica de design și în realizarea unor elemente de construcție diferite, care articulate să determine ansamblul.
Participanții, pe parcursul a trei zile intensive, vor stăpâni constrângerile fabricației prin printarea 3d și vor dezvolta scripturi în Grasshopper pentru a genera componente diferențiate. Workshopul va avea ca rezultat o serie de strategii de articulare materializate prin printare 3d.
Concept
Modelul presupune existența unei reguli de generare geometrică, nu este o construcție întâmplătoare. Modelul exprimă o succesiune logică, o gândire secvențială, guvernată de un set de reguli și astfel se apropie de algoritm. Pe de altă parte modelul presupune existența unei unități care este repetată, și care se multiplică și articulează pentru a genera continuitate.
Proiectare contemporană încearcă să se îndepărteze de abordarea top-down, în care geometria este impusă, iar pentru a fi construită este necesară descompunerea ei în părți. În acest caz fabricația are doar un rol în eficiența economică, și se bazează pe metode prestabilite. Ca alternativă, subîmpărțirea obiectului este integrată în procesul de proiectare, făcând parte din concept. Astfel, procesul de proiectare devine bottom-up, iar geometria ansamblului este generată prin articularea componentelor, dar de data acestea nu mai trebuie să fie identice.
Nu mai este vorba de suprafețe libere, ci de structuri articulate, unde diferențierea servește ca un mod de articulare. Vorbim astfel de trecerea graduală ca articulație, unde forma se transformă pentru a se adapta situațiilor diferite din ansamblu. Generarea formei variabile este rezultatul corelării aspectelor conceptuale, geometrice sau funcționale, dar tranziția între situațiile diferite nu se face brutal. Astfel articulația, la nivelul ansamblului, reflectă atât o logică globală dar și caracterul local.
Articulația contemporană este parte din procesul de generare digital, este definită prin algoritmi și cuprinde în același timp și aspecte materiale. Modelul devine rezultatul abstractizării aspectelor conceptuale, materiale și de fabricație. Este caracterizată prin variabilitate, țesere și asamblare de componente diferite. Articulația este definită ca un component în sine sau rezultă din intersecția componentelor vecine. Un loc în care se sincronizează ambiguitățile, o interacțiune moale, o conexiune, ce definește geometria globală, dar delimitează componentele.
Desfășurare
Workshopul se va desfășura în zilele de 26, 27 și 28 iunie 2015, cu un orar zilnic de la 9:00 – 13:00 și 14:00 – 18:00.
Cui se adresează
Workshopul articulation through pattern se adresează tinerilor arhitecți, designeri, studenți, ingineri și artiști, care au cunoștințe minime in proiectarea parametrică ce folosește Grasshopper. De asemenea, workshopul este deschis entuziaștilor în printarea 3D. Scopul este acela de a oferi o experiență ”hands-on” în utilizarea modelării parametrice aplicate în dezvoltarea creativă a unor obiecte proiectare și fabricate cu ajutorul Grasshopper.
Obiective
Obiective generale ale workshopului sunt:
- Dezvoltarea unei strategii de cercetare prin proiect.
- Introducerea uneltelor de proiectare și fabricație digitală în comunitatea creativă.
- Realizarea unor prototipuri fizice pornind de la o modelare parametrică.
După acest workshop, se așteaptă ca participanții să câștige următoarele competențe:
- Să includă în procesul de design constrângerile metodei de fabricație (printare 3d).
- Să pregătească modelul 3d în vederea printării 3d.
- Să exploreze și să își testeze propria viziune folosind uneltele digitale de proiectare și fabricație ce le sunt puse la dispoziție.
- Să înțeleagă și să poată să folosească uneltele digitale de proiectare și de fabricație ce le sunt puse la dispoziție.
Program
- introducere în tema workshopului;
- prezentarea materialului de cercetare elaborat de tutori sub forma unor scripturi în Grasshopper ;
- dezvoltarea de către participanți, cu ajutorul tutorilor, a unor modele de lucru folosind Grasshopper;
- realizarea unor prime prototipuri;
- testarea și îmbunătățirea modelelor de lucru;
- pregătirea pentru fabricație;
- finalizarea modelelor digitale;
- fabricarea articulațiilor prin printarea 3d.
Înscriere
Înscrierile se realizează la adresa tanase.dana@gmail.com.
Pentru mai multe informații va rugăm să ne contactați, fie prin email la adresa training@idz.ro, fie telefonic la 0744303291 (Ionuț Anton) sau 0744366257 (Dana Tănase).
Workshopul va fi realizat pentru un minimum 8 și maximum 14 persoane. Participanții sunt rugați să își aducă propriul laptop, fiind puse la dispoziție pe toată durata workshopului licențe educaționale ale software-urilor utilizate.
Taxa de participare
Taxa de participare la workshop, ce include TVA, este după cum urmează:
Early Bid – până pe 29 mai 2015:
- Preț Fidelitate EB – 500 RON (reducere de preț acordată celor care au absolvit deja un curs organizat de IDZ)
- Preț Student EB – 500 RON (în limita locurilor disponibile, se acorda cu dovada statutului)
- Preț Standard EB – 650 RON
Late bid – începând cu 30 mai 2015:
- Preț Fidelitate LB – 600 RON (reducere de preț acordată celor care au absolvit deja un curs organizat de IDZ)
- Preț Student LB – 600 RON (în limita locurilor disponibile, se acorda cu dovada statutului)
- Preț Standard LB – 750 RON
Taxa de participare include accesul la cele 3 zile de workshop și printarea 3d a unor componente care vor rămâne în posesia participanților. (Datorită constrângerilor legate de timp este posibil ca anumite obiecte să fie printate după cele trei zile de workshop.)
Date tehnice
Software utilizat:
- Rhino 5 + Grasshopper 0.9.0056
Cerințele minime de sistem:
- 1 GB RAM minimum. 8 GB sau mai mult recomandat
- 600 MB spațiu pe disc
- Recomandat placă video capabilă de OpenGL 2
- Windows 7 sau 8 (32 sau 64 biți) – recomandat
- Windows Vista (32 sau 64 biți)
- Windows XP (32 biți) Service Pack 3
Tutori și diplome:
- Ionuț Anton
- Dana Tănase
Participanții vor primi la finalizarea workshopului un Certificat de Participare semnat de un trainer autorizat Rhinoceros (Authorized Rhino Trainer). Această diplomă este unica certificare recunoscută în mod oficial de către Rhino 3d (McNeel & Associates) la nivel mondial.